Et grønnere datacenter

Leder du efter et klimavenligt datacenter? Læs her, hvordan vi opbevarer og leverer dine data grønt, prisbilligt og sikkert.

Af Kim Reesen, Datacenterchef, Cibicom A/S

Næsten overalt i verden arbejdes der lige nu intensivt på at omstille vores fælles energiproduktion til vedvarende energi. Det gør vi for at spare klimaet for den CO2 belastning, som strømproduktion traditionelt set har en stor andel i. Derfor er det naturligt for Cibicom at bidrage til denne omstilling med klimavenlig strøm og tilbyde vores kunder et grønnere datacenter.

Herunder bliver du klogere på Cibicoms grønnere datacentre og hvorfor det kan være en god ide, at vælge grønt før det bliver et krav fra EU.

Hvad består et datacenter af? 
Et datacenter indeholder blandt andet hardware, i form af opbevaringsmedier, racks, køleelementer, strømstyring og sikkerhedssystemer. Det er de helt basale dele af et datacenter, som man får det, når man bestiller colocation i et af Cibicoms datacentre. Men selvfølgelig er det mere kompliceret end som så, på trods af at dette er de primære elementer.

Men hvad betyder det, når vi kalder det et GRØNNERE datacenter? Når man taler om at levere et grønnere datacenter, så handler det om den energi, der anvendes i driften af centeret. Altså leverancen af strøm, styringen heraf, køling og sikkerheden – og hvordan det bliver leveret og genanvendt på den mest miljøvenlige måde. Det handler altså også om, hvorledes vi effektivt bruger energien i vores leverancer. Hvordan køber man strømmen på den mest hensigtsmæssige måde og hvordan kan man anvende den mest effektivt.

Grøn energi fremfor sort strøm
I dag kan der produceres strøm på mange forskellige måder, både grønt og sort. Ved sort strømproduktion vil det primært være drevet af brændstoffer som kul, olie og gas. Kul, olie og gas er problematisk, fordi der ved produktionen af strøm udledes CO2, som bidrager til drivhuseffekten.

Alternativet til sort energi er grøn energi. Grøn energi kaldes også vedvarende energi, og består primært af vind, sol og vand energi. Det er her Cibicom gør en forskel i driften af vores grønne datacentre. Vi samarbejder med Entelios, som er en norsk aftager af forsvarligt produceret vind- og vandkraft.  

Til driften af vores datacentre indkøber vi klimavenligt grøn strøm hos Entelios, der er GoO-certificeret (Guarantees of Origin) i henhold til EU-direktivet 2018/2001. Energien kommer derfor fra den meget bæredygtige energi fra vand- og vindkraft. Det giver dig mulighed for at vælge et datacenter med næsten 100% grøn strøm.

”Vi køber al vores strøm med grønne certifikater, fordi det er et vigtigt signal at sende og vi ved vores kunder sætter pris på det. Samtidig har vi stor fokus på at optimere vores strømforbrug og vi har lykkedes med at reducere vores eget strømforbrug med 25% på bare 3 år. Det er sket selvom vi har vokset med over 20 lokaliteter og har udvidet to datacentre i denne periode. Det er vi stolte af.”

Kim Keesen - Datacenterchef

Men den grønne strøm, Cibicom får leveret, skal også anvendes forsvarligt. Her kommer vores grønne datacenter ind i billedet. Det er nemlig her den klimavenlige strøm tager sit næste skridt. Den grønne strøm bliver brugt på den mest energivenlige måde, når det bliver brugt i driften af vores grønnere datacenter.

Grøn colocation med Cibicom
Hvad betyder det for dig som colocation datacenter kunde at vælge et grønnere datacenter? At vælge Cibicom som leverandør betyder, at du får en datacenter-leverandør, der hele tiden udvikler sit produkt i forhold til at blive mere klimavenlig. Fra 2019-2022 har vi reduceret vores energiforbrug med 25% og det på trods af at vi er vokset med 20 lokationer og har udvidet 2 datacentre.

For din virksomhed har det betydning i forhold til det CSR-regnskab, I fører. Det vil være de ikke-finansielle informationer, der indgår i jeres årsrapporter. Ligeledes må det forventes, at EU-Kommissionen i de kommende år vil forøge listen af initiativer til håndtering af virksomhedernes klimabelastning. Så det at vælge et grønt datacenter kan have en positiv indflydelse på jeres CSR-regnskab.

Læs også om, hvordan vi håndterer sikkerheden i et datacenter.

Hvem er vores kunder?

  • Virksomheder inden for medicinalvarebranchen
  • Offentlige virksomheder
  • Virksomheder, der leverer cloud-tjenester
  • Entreprisevirksomheder, der ikke ønsker at håndtere eget datacenter
  • Kreditkortvirksomheder

Høj kvalitet og kort transport
Udvælgelsen af komponenterne der indgår i vores grønnere datacenter, er valgt ud fra den høje kvalitet og hvor den geografisk er produceret. Her vælger vi at indkøbe komponenter fra svenske leverandører. Det betyder, at de er produceret så tæt på datacenteret som muligt, så vi igen tager hensyn til miljøpåvirkningen og hvordan vi minimerer den.

Jo tættere på datacenteret desto mindre CO2 anvendes i transporten. Derudover sørger vi også for at komponenterne i videste omfang er så energieffektive som muligt – uden at gå på kompromis med funktionaliteten.

Lave priser og udnyttelse af overskudsvarme
Selv et grønnere datacenter producerer overskudsvarme. Det ligger os meget på sinde at udnytte det lokalt, når det er muligt.

Man kunne måske tro, at det omfattende arbejde med at lave et klimavenligt datacenter afspejler sig i en høj pris. Men på trods af at vores datacentre er grønne, så betyder det ikke, at prisen er tårnhøj.

Cibicom indkøber grøn energi for en toårig periode. På den måde sikrer vi, at prisen er stabil og lav. Det betyder, at du hverken behøver at gå på kompromis med pris eller kvalitet for at bidrage positivt til klimaet og dermed være med til at mindske de negative effekter af sort strøm ved at bruge grøn energi.